Viktig melding!
Vi utfører for tiden omfattende vedlikehold som forberedelse til den nye nettstedet. I løpet av denne perioden kan du støte på følgende problemer:
- Bilder vises ikke
- Koblinger som er ødelagte eller fører til manglende sider
- Innhold som ikke vises riktig
- Utdatert eller feilaktig informasjon
- Funksjonelle elementer (som skjemaer eller knapper) fungerer ikke
- Feil eller uventet oppførsel
- Navigasjonsproblemer eller ødelagte menyer
Hvis du opplever noen av disse eller andre problemer, kan du gi oss beskjed ved å sende en e-post til teknisk@efferus.no . Tilbakemeldingene dine er uvurderlige for å hjelpe oss med å forbedre nettstedet. Takk for din tålmodighet og forståelse.
Tyttebær - Vaccinium vitis-idaea
Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.
Krypende busk som blir 20 cm høy og 1 meter vid som sprer seg via jordstengler. Plant med 25 cm avstand for å lage et jorddekke . Velkjent i Skandinavia for sine spiselige bær som kan lages til syltetøy og trollkrem. Modnes fra august til oktober. De inneholder samme naturlige preservat (Benzosyre) som Amerikansk tranebær , og har derfor lang lagringstid. Bladene kan brukes til å lage te av. Fin bieplante som gir mye nektar når biene har lite annet å ta av. Tyttebær finnes viltvoksende over hele landet og kan gå ganske høyt til fjells, men der bærer den lite bær. Vanligst på østlandets furumoer, der den finnes i uendelige mengder.
Urtekildens Planteleksikon om Tyttebær
Formering av tyttebær
: Lett: Noe vanskelig
: Svært vanskelig
Frø :
Deling : Deling av rotskudd på våren eller tidlig på høsten. Tuedeles på våren og høsten.
Avleggere : Enkle avleggere . Tar 18 måneder.
Stiklinger : Hælstiklinger på 5-8 cm av semimoden vekst i august. Semimodne stiklinger .
Tyttebær sorter
Koralle: Mye bær.Red Pearl: Form med kraftig vekst og store, nesten runde blad. Sprer seg raskt via utløpere. Opptil 12 mm store bær.
Skadeinsekter og sykdommer på tyttebær
Grønnstjertvinge - Callophrys rubi : Vanlig i Sør-Norge. I Nord-Norge er arten relativt sjelden. Larven lever på bærlyng-arter som blåbær, blokkebær, tyttebær og tranebær, men kan i tillegg leve på mange andre planter, for eksempel bjørnebær og bringebær (Rubus).
Klumpblad - Exobasidium ssp : Stilksporesopp som angriper tyttebær ganske hyppig. Bladene, til dels også skudd blir misdannet, med rød overside og hvit underside, hvor sporene dannes. Angrep er sjeldent særlig utbredt.